KidsKracht is een overkoepelende beweging waarin de kracht van kinderen wordt gebundeld rondom maatschappelijke thema’s. Deze thema’s sluiten naadloos aan bij de grote uitdagingen van onze tijd zoals verwoord in de Sustainable Development Goals (SDG) ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. KidsKracht bouwt voort op een basis van kwalitatieve educatieve programma’s met een concreet handelingsperspectief. Het uitgangspunt binnen deze programma’s is steeds hetzelfde: kinderen zijn natuurlijke change agents die aanzetten tot een positieve gedragsverandering. Vanuit de context van de lesprogramma’s worden kinderen ondersteund met concrete middelen om in actie te komen. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld energie te besparen door korter te douchen, of om het maken van een meetinstrument om gezonder te leven. Vanuit deze concrete acties zetten kinderen hun omgeving aan om ook mee te doen.
De educatieve marktplaats van KidsKracht is dé plek waar scholen educatieve programma’s kunnen vinden die kinderen helpen in hun rol als change agent. Elk programma op de marktplaats is in co-creatie met kinderen ontwikkeld volgens de criteria van het KidsKracht stempel. Dit stempel is samen met kinderen gemaakt en wordt steeds aangescherpt op basis van nieuwe inzichten. KidsKracht wordt continu gevoed door de adviezen en ideeën van de kinderen die betrokken zijn bij initiatieven en programma’s van Missing Chapter zoals de Raad van Kinderen en co-creatiesessies rondom verschillende thema’s. Binnen KidsKracht is ruimte om deze adviezen en ideeën door te ontwikkelen naar acties en projecten rondom actuele vraagstukken in onze samenleving.
Binnen KidsKracht worden kinderen ondersteund om zelf activiteiten te ontwikkelen. Dit uitgangspunt maakt deelname interessant, juist ook voor doelgroepen die op dit moment nog minder worden bereikt. KidsKracht zet alle kinderen in hun kracht, ook kinderen uit kwetsbare doelgroepen. Op deze manier bouwen we binnen KidsKracht aan een community met substantiële impact waar kind-inclusie concreet wordt gemaakt. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling en verbinding van de leiders van de toekomst. Tegelijk wordt kind-inclusie (nog) meer zichtbaar voor de huidige generatie besluitvormers binnen organisaties én gezinnen.